top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıFavori Reklam

Türkiye'de e-ticaretin 4 yıl içinde 2.3 katına çıkması bekleniyor




Pandemide 1 yılı geride bırakırken Hepsiburada, Deloitte ile birlikte pandemi döneminde Türkiye’de e-ticaret ekosistemini degerlendiren bir arastırma yürüttü.


Pandemide 1 yılı geride bırakırken, Türkiye'nin önde gelen e-ticaret platformlarından Hepsiburada, Deloitte ile birlikte pandemi döneminde Türkiye’de e-ticaret ekosistemini degerlendiren bir arastırma yürüttü. Arastırma, Hepsiburada CEO’su Murat Emirdağ ve Deloitte Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Lideri Hakan Göl’ün sunumuyla online olarak açıklandı.


E-ticaretin perakende içindeki payı yüzde 15 bandını astı


Yapılan arastırmaya göre e-ticaretin perakende içindeki payı yüzde 15 bandını asmıs durumda, 2025'te yüzde 20'yi geçmesi bekleniyor. Global e-ticaret hacminin 2025 yılında 4,4 trilyon dolar seviyesine ulasması beklenirken e-ticaretin toplam perakende içindeki payının yüzde 20,8'e yükselecegi tahmin ediliyor.


Pandemi sonrası her 10 tüketiciden 8'i online kanalları tercih edecek


Pandemi sonrası e-ticaretin etkisi kalıcı olacak. Her 10 tüketiciden 8'i online kanalları tercih edecek. Tüketiciler pandemi nedeniyle fiziksel kanallar yerine online kanalları dana fazla tercih ettiklerini ve bu egilimlerinin pandemi sonrasında da devam edecegini belirtiyor. Katılımcıların yüzde 65'i kalabalıktan kaçınmak için, yüzde 51'i pandemi nedeniyle magazalardan alısveris yapma korkusundan dolayı online alısveris yaptıgını söylüyor. Yine katılımcıların yüzde 51'i ası sonrasında bile eski alısveris alıskanlıklarına dönmeyi planlamıyor.


Türkiye'de e-ticaretin 4 yıl içinde 2,3 katına çıkması bekleniyor


Araştırmanın en ilgi çekici sonuçlarından biri ise Türkiye'de e-ticaretin 4 yıl içinde 2,3 katına çıkmasının beklenmesi. E-ticaretin 2020-2024 yılları arasındaki büyüme tahminleri incelendiginde Türkiye'de e-ticaretin her yıl ortalama yüzde 23,7 oranında büyüyerek 4 yılda 2,3 katına çıkması bekleniyor. Türkiye'de e-ticaret 2020 yılında pandeminin de etkisiyle 226 milyar TL büyüklüge ulastı ve yüzde 66 oranında büyüme gösterdi. Bu verileri geçtiğimiz günlerde sizlerle paylastıgımızı da hatırlatalım.


Pandemi döneminde tüketicilerin yüzde 84'ü e-ticareti daha fazla tercih etmeye basladı


Pandemi döneminde tüketicilerin yüzde 84'ü e-ticareti daha fazla tercih etmeye başladı. Tüketicilerin yüzde 45'i pandemi döneminde eskiye kıyasla e-ticaret üzerinden 1,5 kat daha fazla alısveris yapmaya basladıklarını söyledi. Bunun nedenleri arasında kalabalıktan kaçınma, ürün seçeneginin daha fazla olması, evden alısveris yapmanın konforlu olması ve sokaga çıkma saatleri nedeniyle fiziksel magazalara ayrılacak zaman bulunamaması gösterildi.


E-ticaret siteleri isletmelerin yüzde 82'si için baskın satıs kanalı


E-ticaret siteleri pandemi döneminde isletmelerin yüzde 82'si için baskın satış kanalı haline geldi. İsletmelerin yüzde 86'sı tüketici talebinin e-ticarete kayması nedeniyle pandemi döneminde e-ticaretin işlerin devamlılığında daha etkili bir hale geldiğini belirtti.


İsletmelerin yüzde 76'sı için e-ticaret satıslarının ciro içindeki payı arttı


Pandemi döneminde isletmelerin yüzde 76'sı için e-ticaret satıslarının ciro içindeki payı arttı. Bu dönemde Hepsiburada üzerinden satıs yapan isletmelerin yüzde 53'ü için e-ticaret satısları artıs gösterirken fiziksel magaza satışları azaldı. İsletmelerin yüzde 39'u yalnızca online kanallar üzerinden satıs yaptıgını belirtti.

İsletmelerin yüzde 63.8'i pandemi sonrası e-ticaretin satışlar içindeki payının artmasını bekliyor. Hepsiburada üzerinden satıs yapan isletmeler pandeminin sona ermesi halinde bile e-ticaretin toplam satısları içindeki payının eski seviyelere inmeyecegini öngörüyor. Salgın sonrasında e-ticaretin toplam satısları içindeki payının sabit kalacagını düsünenlerin oranı yüzde 20,3 iken; normallesme ile e-ticaretin toplam satısları içindeki payının azalacagını düsünenlerin oranı yüzde 15.9 olarak açıklanıyor.


Hepsiburada'nın aylık ziyaretçi sayısı 200 milyonun üzerinde


Hepsiburada, kullanıcılarına 30'dan fazla fazla kategoride 50 milyonun üzerinde ürün sunuyor. Platformun aylık ziyaretçi sayısı ise 200 milyonun üzerinde. Son dönemde Hepsifly markası ile uçak bileti satısına da baslayan e-ticaret platformunun Webrazzi okuyucularının da yakından bilecegi üzere HepsiAd, HepsiLojistik, HepsiJet, HepsiMat, HepsiPay, HepsiExpress, HepsiGlobal gibi alt markaları bulunuyor. Bu markaların tamamı Hepsiburada ekosistemini olusturuyor.

Verilere göre Hepsiburada, her 5 müsterisinden 4'ünün en çok tercih ettigi platform konumunda. Pandemi döneminde Hepsiburada memnuniyetinde görülen artıs ise yüzde 17. Pandemi döneminde Hepsiburada'yı tercih edenlerin yüzde 63'ü pandemi öncesinde de sıklıkla alısveris yaptıgı platformun Hepsiburada oldugunu söylüyor. Yüzde 68'i ise magaza çesitliliginin yüksek olmasını nedenleri arasında gösteriyor. Kullanıcıların yüzde 69'u ürünler hakkında bilgi edinmenin kolay olmasının Hepsiburada'yı tercih etme nedenlerinin basında geldigini belirtiyor. Yüzde 74'ü web sitesi ve uygulamasının kullanıslı olması, yüzde 82'si ürün yorumlarının faydalı olması ve yüzde 100'ü ürün çesitliliginin fazla olmasını tercih nedeni olarak sunuyor.

Hepsiburada, pandemi döneminde teslimat çözümleri ile kullanıcılarının yüzde 94'üne zaman kazandırdıgını belirtiyor. Hepsiburda müsterilerinin yüzde 87'si HepsiJet ile teslimat yapılmasının alısveris kararlarını olumlu yönde etkiledigini belirtiyor.


Pandemide, her 10 isletmeden 7'si için fiziksel magaza satısları azaldı


Hepsiburada, pandemi döneminde Türkiye'nin tüm bölgelerinde 2 kat daha fazla işletme ile hizmet vermeye başladı. Bu dönemde en fazla artış gösteren iller sırasıyla Giresun, Samsun, Isparta, Kırklareli, Çorum, Manisa, Bilecik, Muğla, Elazıg ve Igdır oldu. Ayrıca pandemide her 10 isletmeden 7'si için fiziksel mağaza satışları azalırken, e-ticaret sayesinde satıslarda artıs yasandı. HepsiLojistik ise işletmelerin dijital dönüşümünü hızlandırırken maliyetleri yüzde 15 oranında düsürdü.



3 görüntüleme0 yorum
bottom of page